De bedrijfswagen en de alternatieven.

2016/03/09


Volgens SD worx zijn er 5 duurzame alternatieven voor de bedrijfswagen. 5 alternatieven die ook financieel interessant zijn voor werknemer én werkgever. Wij streven ernaar om alle alternatieven mogelijk te maken in eFenKa. Jammer dat voor sommige alternatieven nog een wettelijk kader ontbreekt.

De 5 alternatieven zijn

  1. Het mobiliteitsbudget

Het mobiliteitsbudget is een alternatief voor een bedrijfswagen, zonder die volledig uit te sluiten. De werknemer krijgt een budget dat hij mag spenderen aan een waaier van vervoersoplossingen naar eigen keuze, met of zonder bedrijfswagen. Dat kan gaan om een fiets, openbaar vervoer, een Cambio- of bedrijfswagen.
Het wettelijk kader ontbreekt op vandaag, al zegt de federale minister van Werk, Kris Peeters (CD&V) dat hij het mobiliteitsbudget dit jaar nog wil laten goedkeuren.

 

  1. De fiets

Zowat tachtig procent van de werknemers woont binnen de tien kilometer van het werk volgens SD Worx of dichtbij een station. De fiets is daarom vaak een perfect alternatief: groener, sneller en je vindt altijd een parkeerplaats.
• De fietsvergoeding: werknemers krijgen een extraatje bovenop hun nettoloon, dus vrij van RSZ en belastingen. Dat kan oplopen tot maximum 0,22 euro per kilometer.
• De bedrijfsfiets: de kosten voor een bedrijfsfiets zijn 120% fiscaal aftrekbaar, inclusief de inrichting van fietsenstallingen en kosten voor onderhoud en herstelling. Die kosten moeten wel allemaal gelinkt zijn met het woon-werkverkeer.

 

  1. Het sociaal abonnement

Een sociaal abonnement stimuleert de werknemers om met het openbaar vervoer naar het werk te komen. Er zijn enkele regels die hierbij in acht moeten genomen worden. Deze kan je onderaan vinden via de link.

 

  1. Railease

Een auto is dikwijls nodig om op het werk te geraken. Maar voor wie voor het werk in het stadscentrum moet zijn, is de trein interessanter. Met een Railease-abonnement combineert een werknemer de vrijheid van een bedrijfswagen en het gemak van de trein of ander openbaar vervoer.
De werkgever gaat een Railease-overeenkomst aan met de NMBS. De werknemer kan kiezen voor twintig, veertig of zestig reisdagen. Die tickets zijn dan wel uitsluitend bestemd voor het woon-werkverkeer. De voordelen zijn legio: het abonnement is 100% fiscaal aftrekbaar, de bedrijfswagen legt minder kilometers af en is dus goedkoper.

  

  1. De bedrijfswagen

De bedrijfswagen is voorlopig nog altijd interessant, zowel voor de werknemer als de werkgever. Hoe kan een bedrijfswagen nu een alternatief zijn voor de bedrijfswagen? Door bewust te kiezen voor groenere wagens met minder CO2-uitstoot of zelfs zonder CO2-uitstoot (elektrische wagens).

Meer en meer bedrijven worden strenger in de keuzes en meer en meer werknemers worden selectiever. Soms vanuit een groen standpunt, meestal vanuit een financieel standpunt.

Meer info kan je vinden via deze link http://www.sdworx.be/nl-be/sd-worx-r-d/publicaties/persberichten/2016-02-25-5-alternatieven-bedrijfswagen


Share on facebook

Tweet